Prejsť na obsah

Ako sme zvládli Zelenú výzvu: Čo na vege stravu hovoria naše kolegyne?

Minulý mesiac sa u nás v The Bridge niesol v znamení zdravého životného štýlu, a nielen to. So zdravým telom môže ísť ruka v ruke aj ohľaduplné správanie sa k nášmu životnému prostrediu. Aj preto sme sa počas uplynulého mesiaca zúčastnili viacerých aktivít – v rámci Walking challenge sme chodili pešo, kam sme len mohli a okrem toho sme sa úspešne zapojili do iniciatívy Zelenej jedálne, ktorá šíri povedomie o pozitívnych dopadoch rastlinného stravovania na našu planétu, zdravie aj život zvierat. 😊

V The Bridge máme už dlhšie „meatless food policy“ a aj keď nie sú všetci z nás vegetariáni, nekupujeme mäso a všetky naše party sú vege. 😊 Zelená výzva nám umožnila rozšíriť si naše vegánske a vegetariánske obzory ešte viac a za uplynulých pár týždňov sme sa tak nielen dozvedeli viac o tom, aký má výber stravy vplyv na planétu aj naše zdravie, ale predovšetkým sme zdravú vegánsku stravu, ktorá šetrí našu planétu, aj vyskúšali.

Veď obmedziť mäso – a ideálne nejesť žiadne – je výborný spôsob, ako zdravšie žiť a meniť svet k lepšiemu. Pretože to, čo jeme, má bezprostredný dopad nielen na naše telo a na to ako efektívne nám funguje mozog, ale aj na životné prostredie.

Čo si z našej Zelenej výzvy odniesli naše kolegyne Anka, Andrea, Radka a Petra, nám prezradili v našom malom prieskume.

Ako vnímali našu výzvu?

Anka

Predtým som ani netušila, čo to vlastne znamená – vegánska strava. Mala som pocit, že sú to iba šalátové listy a nič moc. 😊 Ale človek musí vyskúšať niečo nové. Keď neskúsiš, ako môžeš vedieť, že to nie je to tvoje a možno aj naopak – človek zmení názor a otvorí pre seba niečo úplne neočakávané.“

Andrea

„Vďaka Bridgu sa postupne preorientovávam na vegetariánsku stravu, ale vegánstvo stále vnímam ako ďalší level, momentálne ťažko dosiahnuteľný. Pred pár rokmi, keď som začala behať, som si čítala veľa kníh o behaní, ale aj o strave a viem, že veľa špičkových športovcov vrátane ultramaratóncov sú vegáni. Takže mýty o tom, že bez mäsa nebudeme mať energiu, sú naozaj iba mýtami.“

Radka

„Nie som vegetarián, no už odkedy pracujem pre Bridge, môj pohľad na mäsitú stravu sa zásadne zmenil a výraznejšie som ju obmedzila. 😊 V mojej domácnosti už mäsové výrobky nezvyknem mať vôbec.“

Petra

„Pre mňa nebola Zelená výzva veľkou zmenou, keďže sa snažím vegetariánsky stravovať už veľa rokov. Bola to ale skvelá príležitosť obohatiť svoj jedálniček o nové kombinácie a chute. 😊 Vegetariánsku aj vegánsku stravu vnímam ako pestrú, farebnú a veľmi chutnú! Aj keď je pravda, že veľa ľudí má stále o vegetariánskej / vegánskej strave skreslenú predstavu. Často však len preto, že ešte neochutnali dobré vegetariánske jedlo. 😊

Objavili niečo nové, čo im zachutilo a pridajú do svojho jedálnička?

Anka

„Fašírovaná paprika – doma na Ukrajine máme podobnú stravu, ale tam sa dáva aj mäso.“

Petra

„Počas Zelenej výzvy mi zachutilo napríklad výborné Chilli sin carne, sýte jedlo plné strukovín, ktoré určite skúsim.“

A ako to s vegánskou stravou vidia do budúcnosti?

Andrea

„Ak by som sa mala stať vegánom, tak by som určite mala problém s pestrosťou varenia. Už teraz po roku pandémie mi dochádzajú kulinárske nápady, a to nie som vegán. 😊 Ja osobne jem mäso možno 1-2x do týždňa, a určite neplánujem tento počet navyšovať. Skôr musím pohľadať ďalšie vegetariánske recepty a rozšíriť repertoár.“

Radka

„Vegánske jedlo je však pre mňa stále neznáma, najmä čo sa týka prípravy a varenia, nie som taký zdatný kuchár a priznám sa, veľa čisto vegánskych receptov nepoznám. Nebránim sa však novým tipom a nápadom. A mäso z dobrého zdroja raz za čas je, myslím si, úplne v poriadku. Ak by každý z nás, nevegetariánov, mäso čo i len trochu obmedzil, planéte by sa dýchalo lepšie. 😊

Petra

„Stravujem sa vegetariánsky už dlhodobo, takže v tom budem pokračovať aj naďalej. Zelená výzva mi ale priniesla veľa inšpirácie. Určite vyskúšam aj nové recepty a nebudem sa báť experimentovať a kombinovať rôzne chute.“